Viziune spre viitor- o nouă ramură a economiei

Pentru a evita neînțelegerile aș dori să clarific următoarele: nu pe Nostradamus am reușit să îl aducem la capătul microfonului, și nu introducem cititorii în secretele profesionale ale țigăncilor care prevestesc din cărți, zaț de cafeasau cine mai știe din ce.

Al doilea articol PR despre prezentarea companiei Melinda Instal, conține interviul realizat cu colegul nostru de la departamentul de planificare și control, Benedek Csaba, a cărui activitate principală este planificarea cererii. Din cauza aceasta îl numesc colegii noștri prevestitorul companiei. Desigur aceasta este o glumă, dar pentru că așa spune proverbul că fiecare glumă e un sâmbure de adevăr, să vedem ce adevăruri se află în spatele acestuia.

Cât timp a trecut de când ai pășit înăuntru, adică pe porțile Melinda Instal și cum s-a întâmplat asta?

Sunt la firma aceasta de aproape 6 ani. Înainte am locuit ca și student în Cluj-Napoca. După terminarea masterului am început un business privat alături de un prieten în Cluj, pentru a ne realiza personal. Și noi, la fel ca și alți începători în business-uri am făcut o multitudine de greșeli de bază, greșeli a căror rezultat a fost închiderea nevoită a acestuia după o scurtă perioadă de la înființare. După aceasta am citit în ziar despre programul Pegazus, a cărui publicitate era despre faptul că Melinda Instal este în căutarea tinerei forțe de muncă în Odorheiu Secuiesc.

Adevărul este că am aplicat deoarece am alfat că compania va deschide un nou punct de lucru în Cluj-Napoca, și am sperat că dacă voi fi angajat voi putea ajunge înapoi în Cluj-Napoca. Pe parcursul anilor de facultate, m-am îndrăgostit de Cluj-Napoca, acolo erau prietenii mei, acolo mi-am imaginat viitorul. Apoi a început programul amintit, Pegazus, care a durat aproximativ jumătate de an iar pe parcursul acestuia ne-am întâlnit în fiecare lună aici, în Odorheiu Secuiesc. Acesta conținea diverse unități tematice la sfârșitul căreia din cei 50 de participanți au fost aleși 9 persoane, iar printre aceștia m-am numărat și eu.

Dintre cei aleși doar două persoane mai suntem angajați în cadrul companiei.

Care a fost tema de bază a acestui program?

Instruirea în sine a fost despre managementul general dar totodata aceasta a constat din module de auto-cunoaștere, competență și evaluare a capacității, astfel încât nu a fost neapărat vorba doar despre partea profesională. Întrucât ei știau că suntem încă începători în profesie, de la facultăți și ramuri diferite, nu au fost interesați doar de capacitățile noastre sau de experiențele dobândite, ci a fost mai important pentru ei atitudinea noastră față de muncă, etica profesională, măsurarea și dezvoltarea voinței.

Au fost în căutarea materiei prime bune, ce se poate forma în timp. Cu ajutorul acestei idei am ajuns la Melinda Instal, având încă tot același gând și dorință de a ajunge înapoi la Cluj-Napoca în decursul a două-trei luni. Apoi toate aceste gânduri s-au destrămat – spune cu un zâmbet cinic pe buze. Foarte repede mi-am format imaginea despre cum funcționează compania: întrucât aici, în Odorheiu Secuiesc este sediul central, aici au loc toate activitățile de furnizare, sprijinile și activitățile back office, pe când la punctele de lucru, au loc doar activitățile comerciale.

După terminarea perioadei de probă, văzând structura companiei și posibilitățile de dezvoltare, nu am mai vrut să merg înapoi în Cluj-Napoca.

Ai rămas pentru că ai văzut un viitor în cadrul firmei sau pentru că a început să îți placă orașul, Odorheiu Secuiesc?

Mi-a plăcut mai mult funcționarea companiei, dar în același timp am realizat că la un punct de lucru nu m-aș simți atât de bine, deoarece acolo aș fi putut lucra doar ca persoană în contact direct cu clienții dar eu am simțit că nu sunt atât de bun pe acest teritoriu și nu este aria în care m-aș încerca personal. Eu pot și îmi place să lucrezîn activități de fond, analiste, de evaluare, sau cel puțin în acestea sunt mai bun – menționează într-un mod modest.

 

Atunci hai să trecem la multa amintită muncă. Din ce constă activitatea ta de bază? Ai putea explica într-un mod în care și o persoană laică va putea înțelege cu ce te ocupi tu aici, atunci când citește acest interviu?

La firmă eu defapt mă ocup cu estimarea intervenției asupra produselor de cerere. Pe ramura  comercială a companiei Melinda Instal este foarte mare sezonalitatea, care în diferite luni ale anului pune o presiune mare atât pe producători cât și pe distribuitori. Practic Melinda Instal, achiziționează produsele din toate direcțiile care în conformitate cu limitările geografice ajung pe stoc în timp diferit.

Capacitatea producătorilor, depozitarea și aprovizionarea acestor produse fac posibilă ca unele produse să fie preconizate în cantitate exactă pentru 6-9 luni în avans. În acest sens munca mea este unul dintre primii pași în procesul comerțului, care oferă date de input pentru biroul de aprovizionare și poate fi o legătură în activitatea dintre biroul de aprovizionare și vânzare.

Ce fac eu defapt? Un fel de analiză predictivă, pentru toate datele disponibile, caracteristicile speciale ale produsului, informațiile de piață sortate pe categorii, iar pe baza acestora analizez "comportamentul" trecut și încerc să concluzionez cu privire la un "comportament" viitor, adică în cazul nostru, consumul așteptat al produselor.

Identificarea modelelor de comportament și impactul lor asupra viitorului se realizează prin metode econometrice (analiza matematică a fenomenelor economice), pentru care îmi stă în ajutor și un software statistic. De ce este benefică aceasta? Putem crea un plan de vânzări și aprovizionare din planul de cerere generat, dar în același timp, cu ajutorul acestora putem estima nivelurile așteptate ale stocurilor, din care putem obține o imagine a necesităților de stocare așteptate, a costurilor inventarului și multe altele.

Cât de riscant este totul? Pentru că dacă bine înțeleg, dacă tu greșești atunci pierderea poate fi destul de mare.

Da, desigur! Planificarea inexactă poate fi riscantă în ambele direcții.Dacă supraestimez cererea pentru un produs, acesta va duce la un stoc excesiv (suprastoc), ceea ce reprezintă un cost suplimentar pentru companie.

Dacă subestimez cantitățile care urmează să fie vândute, va duce la o lipsă de stoc (stoc epuizat) și prin urmare, o pierdere a traficului. Deci poate provoca probleme pe ambele părți, este destul de riscant în acest sens și este foarte important ca această activitate să fie făcută într-o calitate bună. Activitatea a funcționat  și înainte ca eu să vin la această companie, dar complet empiric. Aceasta înseamnă că o echipă cu cunoștințe vaste de produse a încercat să aprecieze aceste valori din "ghici", adică cât de mult va fi nevoie din fiecare, în viitor.

Dar totuși mă gândesc că în ultimii 6-7 ani concursul pe piață s-a intensificat într-atât de mult încât, acum ar fi mult mai greu să lucrăm ca în trecut.

Cu ajutorul dezvoltării tehnologiei de informație și comunicație, timpul de reacție pe piața actuală s-a scurtat în mod însemnat. În pronosticurile noastre trebuiesc introduse informațiile cele mai actuale, iar pentru schimbările actuale trebuie să reacționăm cât mai repede posibil. Munca mea se completează aici la Melinda Instal și prin faptul că mă străduiesc să adun date din planificarea cererii.

Aceasta se alătură nu numai exactității muncii realizate, ci ajută și ca rezultatul să fie cât mai individual și cu ajutorul acesteia să fie independent empiric.

O întreagă echipă lucrează din departamentul de controling și informatică pentru dezvoltarea și funcționarea datelor strânse, care îmi ajută munca prin tot felul de mijloace, echipă din care și eu fac parte.

Deasupra la toate există întotdeauna o mică parte empirică a informațiilor colectate de pe piață pe care le includem manual în planurile de cerere.

Cât de departe se poate ajunge în precizitate?

Momentan am ajuns la un nivel la care acum 4-5 ani doar am visat. Greșelile în planurile noastre sunt de aproximativ 30% care pe partea aceasta a comerțului se poate spune ca este destul de bună. În literatura de specialitate nu prea se găsesc date exacte în legătură cu asta. În industria FMCG (Fast Moving Consuming Goods = Bunuri de Larg Consum) se pot găsi estimări mai bune ceea ce privește precizia planificării, dar acolo în schimb este mai constantă cererea deoarece sunt date zilnice de consum.

Comerțul nostru nu este alcătuit din produse consumabile zilnice, ci din produse foarte sezonale. Aproape 40% din traficul anual se limitează pe 3 luni din an (toamna). În același timp nu doar în timpul anului este sezonal ci și pe timpul unei luni: este în legătură cu salariul oamenilor, adică a doua parte a lunii este vizibil mai fluctuoasă. Aceasta este o sarcină care nu se termină niciodată, dar poate fi constant îmbunătățită.

Mereu căutăm noi factori care influențează cererea și pe care încercăm să le integrăm în modelul nostru  ca să putem reduce masiv greșelile preconizate. Pe cât ne apropiem mai mult de o rată bună de eroare, progresul este de un grad mai scăzut (se aplică principiul scăderii costurilor).

Ce te motivează zi de zi în efectuarea unei mai bune și eficiente operațiuni? Desigur poate fi un salariu echitabil, aceasta joacă rolul principal la toată lumea. Dar excluzând asta, ce poate să te motiveze în munca ta?

Mulți nu își pun semnul întrebării pentru lucrurile pe care le aud, văd sau citesc. În esență eu sunt o persoană care după fiecare propoziție auzită pun un semn al întrebării.  Asta mă face să fiu critic cu gândurile mele, ceea ce este un detaliu sfecific muncii pe care o execut: De ce o fac? O fac bine? Are rost și dacă da, atunci care este aceea? Deci am în mine o constantă critică și tensiune.

Asta mă inspiră ca persoană să îmi termin treaba mai bine. Îmi plac lucrurile pregătite, îmi place munca aceea care are atât un început cât și un sfârșit, asta din păcate este specifică producției. Iar munca mea este cea care nu prea are un sfârșit, ci poate fi îmbunătățită treptat, o anume experiență poate fi din nou și din nou introdusă în aceeași muncă, deci cu ajutorul ei poate fi mereu puțin mai bună sau chiar mai rea când trebuie să pășim înapoi – spune râzând. Chiar și după 6-7 ani petrecuți la Melinda Instal, îmi este foarte greu să accept că această muncă nu are un sens clasic de început și sfârșit, adică munca mea nu poate fi finalizată.

Asta nu poate fi digerată de o persoană. În cazul meu nu pot spune că gata, am terminat, nu există “am început” și nici „am terminat”. De exemplu, dacă este un scaun care este foarte frumos și văd că este gata asamblat, nu pot înșuruba încă un șurub, nu pot adăuga o cotieră pentru că voi strica scaunul. De regulă, munca cu colegii mei  nu este așa. A trebuit să treacă un timp ca să pot accepta asta.

Dacă tot ai amintit căutarea rostului atunci tu cum vezi, care este rostul muncii tale? Ai putea explica asta într-o propoziție?

Destul de greu – râde spunând. Dar poate sună în felul următor: contribui să putem atinge o proporție de deservire cât mai bună cu un stoc cât mai optimal.

Cât de mult te consideri sociabil, ce relație ai cu colegii tăi, cum este relația cu colegii tăi dincolo de porți?

În mod normal sunt o persoană introvertită, nu sar din prima în brațele oamenilor. Pe lângă toate acestea consider că relația cu colegii este importantă întrucât determină cheful de a merge la muncă sau nu. Deci nu doar îți simplifică munca de zi cu zi, ci o poate face mult mai eficientă. Nu e totuna cu ce chef pornesc dimineață la muncă. Într-un mediu restrâns am o relație de colegialitate destul de bună.

De aceea spun că în mediu restrâns, pentru că suntem mulți angajați la firmă, deci pe decursul muncii mele nu am timp să comunic cu toată lumea.

 

După terminarea liceului sau a facultății foarte mulți tineri visează despre străinătate iar cu prima ocazie pleacă pe o perioadă mai lungă, sau mai scurtă. Pe tine nu te-a atras nici-o țară “unsă cu lapte și miere”?

Nu! La întrebarea aceasta pot răspunde destul de hotărât. Nu știu cum de nu m-a atras asta pe mine. Poate pentru că m-am simțit foarte bine la Cluj, mi-a plăcut mult orașul, mi-a plăcut agitația. Așa mi-am imaginat viitorul că voi termina facultatea și voi începe să lucrez acolo. A părut un compromis destul de bun pentru a fi destul de aproape de casă, să rămân doar la câteva ore depărtare, să trăiesc bine și pe deasupra să rămân într-un oraș pe care îl iubesc.

De altfel sunt de loc din Joseni așa că Odorheiu Secuiesc este o variantă mai bună din acest punct de vedere, dar atunci nu m-am gândit la asta. Pe mine nu m-a atras traiul din străinătate. Poate din cauza relației apropiate cu familia, la mine cel puțin asta a fost cauza principală. Restul țărilor mă atrag doar pentru câteva săptămâni, cu gândul de a călători, îmi place mult să descopăr locuri noi.

Dacă am întreba o persoană apropiată ție, ce părere are despre persoana Benedek Csaba, atunci tu ce crezi, ce ar răspunde persoana respectivă?

Despre asta cred că ar trebui să întrebați pe altcineva. Dar consider totuși că s-ar întoarce vorba la ceea ce am spus deja anterior: destul de introvertit, un pic cinic, mereu spun ceea ce am pe inimă. Mă consider o persoană ajutătoare și chiar dacă pun întrebări multe, încerc să rezolv totul.

Încerc pe cât posibil să adopt o metoda cu care să încerc să rezolv EU problemele sau sarcinile ce îmi revin, cel puțin ceea ce este posibil uman și fizic. Și pentru că sunt o persoană introvertită nici nu aș mai detalia această întrebare – spune el cu o autoironie sănătoasă.

Dacă la sfârșitul vieții tale te vei uita înapoi pe toți anii din urmă, la visurile împlinite și neîmplinite, ce crezi că va fi acel lucru pe care nu l-ai făcut și îți va părea rău cel mai mult că nu l-ai făcut?

Este foarte sigur că până acum nu pot spune nici-un lucru de care mi-ar fi părut rău. Dar mi-ar părea rău dacă nu as reuși să ajung în multe locuri unde îmi doresc. Călătoria nu reprezintă doar relaxare ci și cunoaștere: alte culturi, alți oameni, cât mai multe limbi. Mai sunt multe locuri care trebuie să le vizitez dar dacă asta va lipsi din viața mea atunci cu siguranță îmi va părea rău.

Apoi putem vorbi și despre relațiile cu oamenii: cât mai multe relații cu oameni, prieteni, care trebuiesc întreținute pentru că cu trecerea timpului acestea sunt supuse degradării, pe când ar trebui din contră, construite. Îmi va părea rău de timpul petrecut cu altceva în detrimentul acestora.

Și sunt cumva câteva locuri care se află pe lista ta de împliniri viitoare?

În zilele noastre putem ajunge relativ destul de ușor oriunde în Europa, cu ajutorul dezvoltării și disponibilității transportului aerian. Teritoriul neatins de mine până acum și unde aș dori să ajung nespus de mult este America, tot continentul Americii, dar aș începe în primul rând cu America de Nord.

Dar dacă mergem spre est atunci aș vizita cu bucurie Vietnamul. În copilărie am văzut un film documentar despre Vietnam, din care câteva poze trăiesc chiar și astăzi în memoria mea. Nici nu mai știu care era titlul, dar deja la vârsta de 5-6 ani m-am decis că eu trebuie să ajung acolo neapărat. De atunci caut oportunitatea adecvată pentru asta.   J

Atunci eu îți doresc să nu ai regrete, dacă te vei uita înapoi în timp...

Gagyi Katinka

 

Sediu Central

RO

535600 Odorheiu Secuiesc
Jud.Harghita

Str.Beclean Nr.314

Romania

 

Date de Contact

Sunati-ne la:
Tel. 0266-207 400, +40 740-150 150
Fax.:0266-207 401, 0266-207 402

Email:

 

Newsletters

Subscribe and get the latest updates, news, and more...