Patria, locul unde și de care aparținem

Vass Lorand, Melinda Instal

Gagyi Katinka

 

În ultimii 24 de ani, numele Melinda Instal s-a împletit foarte bine cu produsele de instalaţii, cu soluţiile de încălzire, răcire şi echipamentele pentru baie. De fapt, în primii 22 de ani, se poate spune că a făcut parte doar din această industrie. Apoi, odată, a fost lumină. În anul 2016, conducătorii companiei noastre, luând în vedere noile tendințe așa au hotărât că, vor contrui o filială a afacerii cu totul nouă și că vor începe să vândă și produse electrice. Atunci l-au angajat pe Vass Lóránd, pentru a dezvolta afacerea electrică. Despre această provocare am vorbit cu colegul meu Vass Lóránd.

 

Povestește-ne puțin despre studiile tale, despre trecutul tău profesional dar și despre experiențele tale.
În ceea ce privește educația mea, sunt inginer electric. Am absolvit la Liceul Teoretic Tamási Áron, profilul de informatică, iar facultatea de Inginerie Electrică la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. După terminarea facultății am dobândit experiență profesională în special în domeniul rețelelor electrice de joasă și medie tensiune, atât în proiectare, cât și în realizare. Circumstanțele așa au fost, încât am avut posibilitatea cu mai mici sau mai mari întreruperi să petrec 4 ani în Germania. Aici am ajuns să am contact cu automatizarea clădirilor, dar și cu lumea caselor smart. Deodată cu acestea am început să mă ocup și cu tehnologia de iluminare, în mod principal cu iluminare ambientală interioară. Am adunat destul de multe experiențe, în primul rând nu doar experiențe profesionale, ci și organizaționale, de realizare dar și de logică și gândire. Așa consider că, trebuie să ne izbutim în patria noastră, și să adunăm cunoștințe și experiențe în lumea mare.
Așa simțim că, Occidentul trage asupra lui din ce în ce mai mult forța de muncă și resursele interne, dar sper că, în timp, aceasta poate fi inversată și că cunoștințele dobândite în străinătate pot fi readuse în țara natală, pentru scopuri comune.

Lucrurile noi mereu cuprind o grămadă de posibilități, dar totodată și riscuri. Așa cred că, cu trecerea euforiei chiar și marii călători pot fi cuprinși de o frică în ceea ce privește cunoașterea unui teritoriu: Ce ne așteaptă, ce fel de pericole există în lumea nouă? Pe această temă te întreb: ce crezi că a dus conducătorii firmei să ajungă la concluzia că este important să înceapă extinderea în această direcție?
În ultimii doi ani am reușit pas cu pas să cunosc compania, conducătorii acestuia și proprietarii. Am experimentat faptul că la conducere sunt oameni cu gândire avansată, sunt capabili de reînnoire și să iasă din zona de confort, sunt deschiși la noutate.

Arany János, a scris deja în urmă cu 150 de ani în literatura maghiară, în una din cele mai frumoase lucrări proprii, în Toldi, următoarele:
“Ne grăbește timpul repede-umblă pe drumul bun-
Dacă ne urcăm ne ia, dacă rămânem nu așteaptă-
Lumea se schimbă: slăbește ceea ce e puternic,
Și devine puternic, ceea ce înainte era slab.”
Economia, chiar și viața în sine este despre cine poate mai repede și mai bine să se adapteze, să schimbe sau să reînnoiască. Succesul afacerii depinde extrem de mult de spiritul antreprenorial. În viața de afacere nu există, eu ca antreprenor să risc doar o singură dată, apoi mai târziu încercând doar să consolidez succesul pe care l-am obținut. Antreprenorul – are mereu afaceri, caută oportunități și durabilitate pe termen lung. Dacă suntem interesați în mai multe tipuri de afaceri, atunci fluctuațiile din acea specialitate pot fi compensate și gestionate mai ușor. În același timp, dacă privim real cu ochii unui economist, atunci deschiderea pe noi teritorii depinde de sezonalitate. O companie care este specializată pe produse de încălzire mereu se găsește față în față cu sezonalitatea, ceea ce înseamnă că este un fel de decalare a centrului de greutate, în acest caz spre lunile de toamnă. Acestea sunt cauzele pentru care mi s-a părut o oportunitate bună de a intra în comerțul de specialitate cu produse electrice, pentru că îmi oferă posibilitatea de echilibrare a sezonalității. Dacă desfacem mai bine întrebarea, atunci ar trebui să menționăm sinergiile reciproce, pentru că dacă suntem deja în casă cu activitatea de inginerie a construcțiilor, de ce să nu facem o completare cu produse electrice? Cele două domenii sunt foarte asemănătoare și există un fel de trecere între profesioniștii de aici.

Cât de “șocantă” a fost invitația, cererea?
M-am bucurat. Este bucurător faptul că un om este căutat. Punând la o parte asta, am avut nevoie totuși de puțin timp de gândire, am avut câteva oportunități și în străinătate, însă străinătatea, familia, nașterea celui de-al doilea fiu mi-au sugerat că că trebuie să profit de această ocazie, așa că după puțin timp de gândire am spus da.

Adevărul este că am avut și am destul de multe cunoștințe la Melinda, așa că în mare parte cunoșteam mediul de acolo, în plus de-alungul studiilor mele am fost angajat la Melinda, lucrând în una din vacanțe ca încărcător marfă.
Sunt mândru de acest lucru, pentru că nu îmi place superioritatea intelectuală, defapt de niciun fel. Părinții mei sunt muncitori decenți și nu puține sacrificii au făcut ca eu să devin inginer. Cea mai bună lecție tot de la viață am primit-o, în Germania: după o zi întreagă de muncă am aflat că domnul mai învârstă cu care am lucrat în echipă toată ziua, era chiar directorul general al firmei. M-a pus pe gânduri, cunoscând în primul rând noii bogătași de aici. Se crede că adevăratul respect trebuie meritat, nu se poate cumpăra sau impune.

Presupun că – la fel ca și construirea unui lucru nou de la zero – nici construirea și dezvoltarea unei noi afaceri nu este o sarcină ușoară. Cu ce fel de obstacole și provocări te-ai întâlnit până acum, care ți-au îngreunat drumul în muncă?
Pe de-o parte am primit o șansă, și vă spun sincer chiar și încredere, pe de altă parte asta este și o responsabilitate. Sunt un tip câștigător, dacă mă apuc de ceva atunci îmi place să o fac bine, nu îmi plac rezolvările parțiale. Cel mai mare beneficiu este și un dezavantaj. Pe de-o parte mi-a oferit un jucător de succes pe piață cu o experiență de aproape 25 de ani, cu mai mult de 200 de angajați, cu infrastructură, renume și posibilități financiare. Dar în același timp acesta este un domeniu nou – într-o afacere nouă se aplică reguli complet diferite, dar desigur abordarea obișnuită trebuie uneori schimbată.

Vânzătorul care s-a obișnuit că gama lui de produse este competitivă, aici trebuie să lupte și în faza de început cu siguranță va fi frustrat. Melinda Instal este o companie puternică pe piața produselor de încălzire, care are un renume, însă pe partea de electrice este un nou jucător. Are nevoie de timp ca și în acest domeniu să aibă parte de succes. Și poate timpul nici nu este suficient, este mult mai importantă credința interioară și perseverența. Oportunitățile există, însă trebuie să lupți pentru felia pieței. Desigur se întâmplă ca banii câștigați într-o parte va trebui să îi reinvestești, trebuie să riști din nou. Sarcina: menținerea credinței și a perseverenței în propriile resurse umane, pentru că și cel mai mare ceas funcționează cu ajutorul roților, și dacă unul funcționează greșit atunci poate afecta toată funcționarea ceasului.

Care sunt acele produse, game de produse care în momentul de față sunt disponibile clienților în departamentul de electrice?
De aproape doi ani dispunem de o importantă cantitate de produse, care înseamnă mai mult de 2500 de produse listate și mai mult de 1500 de produse pe stoc. Cu toate acestea, spațiul în care aceste produse pot fi afișate clienților și profesioniștilor este destul de limitat, astfel încât multe persoane au încă falsa impresie că gama noastră de produse nu este completă. Cele mai mari branduri europene pot fi găsite în magazinele noastre: ABB, Schneider, Legrand, Eaton, Hager, Philips. Dispunem deasemenea de două mărci proprii: Lednex pentru produsele de iluminare și Schelden pentru restul produselor electrice.

Vreau să subliniez faptul că în ultimele săptămâni am ajuns la o nouă piatră de hotar, a cărui rezultat este pornirea a încă două noi divizii.
Din această cauză căutăm noi colegi de muncă, în primul rând tineri, deschiși la noi provocări, cu studii superioare. Prima divizie este afacerea cu colectoarele solare: de acum suntem angajați și în vânzările și instalarea sistemelor solare conectate la rețea. Și aici am reușit să ne înțelegem pe partea furnizorului cu cel mai inovator jucător de pe piață. Din punct de vedere economic, rentabilitatea unui sistem solar este cuprinsă între 8 și 10 ani, motiv pentru care am decis să comercializăm și să lansăm un sistem cu o durată de viață de peste 25 de ani.
A doua divizie este – cred – în România destul de singuratic, pentru că pe acest teritoriu încă nu au prins curaj jucătorii de pe piață. Nu vorbim despre altceva, decât despre divizia Smart Home.
Acesta este și mai la inima mea, față de cele anterioare, făcând un pas către o foarte nouă zonă plină de provocări. Uitându-ne la trenduri, se vede faptul că astăzi toată lumea are deja telefoane mobile, mașini umplute cu senzori, mașini de spălat programabile, foarte mulți au chiar și aspiratoare robot. Însă case inteligente puțini au, chiar dacă familia petrece cel mai mult timp acasă. În zilele de azi nu mai este rară casa care are mai multe sisteme instalate, ca de exemplu: control de încălzire, sistem de alarmă, sistem de control al accesului, sistem de umbrire etc. Problema însă este aceea că aceste sisteme nu funcționează împreună, sistemul de alarmă nu controlează iluminarea, iar regulatorul de încălzire nu închide sistemul de umbrire. Soluția cea mai logică și de economisire a energiei este un sistem cuprinzător, unde toate sunt interconectate. Controlul este automat, dar în același timp aveți posibilitatea de a interveni de oriunde, chiar și cu ajutorul unui telefon mobil. Și aici am reușit să ne înțelegem cu liderul de piață din europa în case smart, scopul principal al alegerii fiind oferirea de soluții durabile, eficiente din punct de vedere energetic și confortabile. Avem foarte multe planuri pe care încercăm să le realizăm pas cu pas.

Anul acesta ai călătorit pentru a treia oară în China cu scop de afaceri, în țara numită în zilele noastre “fabrica lumii”. Care sunt cele mai semnificative lecții pentru tine în urma acestor vizite profesionale?
China este din nou o tema despre care am putea scrie chiar o carte. Pe de-o parte aș spune că nu simt nici-o bucurie în zborul de 10 ore și nici în călătoria totală de 24 de ore. Pe de altă parte am realizat faptul că m-am îndrăgostit de China, de mâncarea, cultura, construcțiille, puțin chiar și de sistemul de acolo.

Povestea este din nou despre faptul că nu trebuie să judecăm fără experiență personală. Imaginea mea despre China era că este o țară foarte săracă, cu o societate oprimată, cu o cultură și alimente dezgustătoare. Așa gândeam înainte că produsele din China sunt extrem de ieftine, de o calitate slabă și chiar copii. Apoi cu ocazia a fiecărei vizite de aproximativ două-trei luni am reușit să realizez faptul că nu este asa, și mi s-a schimbat total părerea. În primul rând bucătăria Chinezească este extrem de variată și sănătoasă. În China, sortimentul este atât de bogat și colorat, încât rareori ne întâlnim cu aceași mâncare de două ori. Autostrăzi cu mai multe benzi, zgârie-nori, parcuri rezidențiale, trenuri care circulă cu 300 km/oră, aeroporturi mari, rețea extinsă de metrou, mediu îngrijit și curat. Sentimentul meu de securitate este mai mare în China de ceva vreme, comparativ cu orașele din vestul Europei. În cele din urmă, aș dori să spun că fabricile din China au standarde tehnice ridicate.

Linii de producție moderne, organizate și curate, cu muncitori chinezi harnici. Câteodată mă și gândesc la faptul că, oare între timp am devenit comunist, pe când am urât atât de mult acest sistem!? Dacă ar trebui să votez, atunci sunt foarte sigur că nu aș vota pe liberalism. Pe altarul ordinii, securității, organizării, cred că trebuie să sacrificăm libertatea individuală, individualismul, care din păcate devine încet deviant în Europa. Se poate că următoarea este o formulare ușor directă, căci la fel ca fiecare, și China are părți mai puțin bune, însă Europa este Europa, leagănul culturii noastre creștine, până la urmă aceasta este casa noastră.

Cu mai mult de 100 de ani în urmă, Thomas Alva Edison a spus: “Vom reduce atât de mult costurile energie electrice, încât doar cei bogați vor face lumină cu lumânarea.”. Cum este momentan prețul energiei electrice pe piața energiei? Cât de mult merită să încălzim sau să gătim cu acesta?
Acest lucru depinde dacă îl cumpărăm sau îl producem. În cazul în care cumpăr, atunci lemnul, peletul și gazul este încă și acum mai ieftin, însă dacă este produs de un sistem solar, dacă punem deoparte perioada de amortizare de 8-10 ani, energia electrică este gratuită. Desigur și această temă cuprinde mult mai multe lucruri, pentru că privind de departe în ansamblu, toți stăm pe o barcă care se scufundă, și ne certăm dacă să virăm la stânga și așa să ne scufundăm sau să virăm la dreapta.
Aici nu mai trebuie luată o decizie din punct de vedere economic, ceasul deșteptător este suflat de natură de mai bine de 10 ani. Toată lumea trebuie să înțeleagă că acesta este ceva ce trebuie făcut și că implică victime. Este necesară trecerea la producția de energie regenerabilă și toată lumea trebuie să se implice în asta.

Deși termitele sunt doar de câțiva centimetri, ele pot totuși construi clădiri de 7-8 m. Fie învățăm cum să gândim în mod responsabil, să trăim într-un mod ecologic, fie vom primi cu toții o lecție dureroasă. După vorbele noastre: Nu am moștenit pământul de la părinții noștri, ci l-am împrumutat de la nepoții noștri. În orice caz, mă bucur că compania noastră se confruntă cu aceste provocări și este dispusă să facă sacrificii. În acest sens, aș dori să menționez că, ca prim pas, prin realizarea unei alte investiții majore, în curând vom folosi peste 30% din nevoile noastre energetice din energie regenerabilă, în încercarea de a da un bun exemplu.

În calitate de inginer electric ce te electrizează în afară de munca ta?
Familia, copiii mei, prietenii, cunoștințele mele. Dar poate chiar și un pahar de vin roșu, un zâmbet drăguț sau dansul.
În viață trebuie să înveți să apreciezi momentele scurte, lucrurile mărunte. Nu este posibil să te dai cu jetschiul la mare tot anul, și oricum este plictisitor după un timp. Îmi place sportul și de ceva timp și munca mea, deci cred că în felul acesta este destul de complet. Desigur, trebuie să ne setăm întotdeauna obiective, în caz contrar, viața noastră nu mai are sens, deci avem nevoie de multe obiective, sarcini, oboseală, care să țină cât mai mult posibil.

 

Sediu Central

RO

535600 Odorheiu Secuiesc
Jud.Harghita

Str.Beclean Nr.314

Romania

 

Date de Contact

Sunati-ne la:
Tel. 0266-207 400, +40 740-150 150
Fax.:0266-207 401, 0266-207 402

Email:

 

Newsletters

Subscribe and get the latest updates, news, and more...