ISH Frankfurt

András Lehel, director general: Expoziția internațională ISH 2019 a avut loc la Frankfurt am Main, Germania, în perioada 11-15 martie 2019. Această manifestare care are loc în fiecare an impar, a ajuns deja la a .... ediție și avea sloganul “Water. Energy. Life.” adică “Apă. Energie. Viață” fiind un eveniment internațional de referință pentru domeniul instalațiilor sanitare, termice, răcire și echipamente de baie.


În perioada menționată târgul a prezentat diferite soluții și produse inovatoare pentru prima dată din partea celor 2.532 de firme expozante din 57 țări diferite, dintre care 66% (1.664 firme) au fost afaceri dinafara Germaniei. În cele 5 zile pavilioanele Messe Frankfurt au fost vizitate de 190.000 de persoane de business, dintre care aproape jumătate (48%) au reprezentat afaceri de peste granițele germane. Cei mai mulți vizitatori au fost din următoarele țări: China, Italia, Olanda, Franța, Elveția, Marea Britanie, Polonia, Belgia, Austria și Cehia. Pe baza unui studiu efectuat de organizatorii târgului de specialitate, 97% dintre vizitatori au fost mulțumiți de oferta expozanților.


Desigur, delegația Melinda Instal, a fost prezentă deasemenea la acest târg, așa cum se întâmplă din 2001 încoace, când l-am vizitat pentru prima oară. Țin minte și acum foarte bine acea deplasare, întrucât în perioada respectivă încă era oarecum un lux să ne deplasăm cu avionul la locul de desfășurare a expoziției și ne-am dus cu mașina personală Daewoo Espero al dlui Dénes Pál. Eram 5 persoane: dl. Pál conducea, dl. György László era copilotul, iar în spate stăteam Rudi Bángagyi, István Ozsváth și subsemnatul. Între cei doi colegi și șefi “musculoși” nu prea am avut loc pe durata celor două zile cât a ținut călătoria, dar eram extrem de bucuros că pot să mă duc la acea deplasare, fiind prima mea vizită în Germania. Era încă perioada cu necesitatea obținerii de viză, care s-a putut realiza la consulatul din Sibiu. Pe vremea respectivă nu prea exista GPS, deci ne ghidam după o hartă, dl. György fiind responsabil din scaunul de copilot să menținem direcția dorită, ceea ce nu era un lucru deloc ușor, mai ales în Germania când trebuia să ne descurăm în niște joncțiuni de autostradă pe care nu le-am mai întâmpinat anterior. Espero a cedat la granița între Ungaria și Austria, adică a fiert apa și a trebuit să tragem la dreapta în zona neutră și a durat ceva timp până am reușit să pornim din nou. Atunci a durat o săptămână întreagă o astfel de deplasare, acum “doar” 4 zile. Echipa noastră a plecat din aeroportul ClujNapoca, în delegație fiind Adorjáni István (director vânzări), Kovács Zoltán (director aprovizionare), Nagy Endre (manager vânzări retail) și subsemnatul.


În mod inedit, pentru prima oară am avut și oaspeți alături de angajați, întrucât în urma unei campanii organizată între 1 octombrie 2018 – 31 ianuarie 2019, am avut în delegație și 4 clienți instalatori: 2 dintre clienții magazinului din Odorhei și 2 dintre instalatorii ai magazinului din Craiova.
În cele două zile efective de vizită am reușit să ne vedem cu mai mulți dintre furnizorii noștri contractuali, atât din Europa cât și din Turcia, China. Practic, dincolo de șansa de a putea vedea tendințele noi în domeniul nostru de activitate, această expoziție ne conferă posibilitatea, ca într-o perioadă scurtă și în același loc să putem avea discuții, negocieri cu partenerii noștri de afaceri. Au avut loc întâlniri în cadrul cărora ne-am văzut pentru prima oară anul acest cu furnizorul nostru și am reușit să agreem termenii contractuali pentru anul curent .... sau nu, urmând să ne mai întâlnim din nou, au existat și cazuri când la Frankfurt a avut loc etapa a II-a negocierii anuale și am finalizat discuțiile, dar au existat și întâlniri la care nici în Frankfurt nu am reușit să ajungem la un numitor comun în toate capitolele. Personal sunt mulțumit de rezultatele discuțiilor și acordurilor obținute la acest târg, felicitări echipei de la aprovizionare și pentru colegii din vânzări care au pregătit informațiile, datele pentru aceste întâlniri programate. Urmează punerea în practică a celor agreate, formalizare prin contract și continuarea negocierilor în cazul furnizorilor unde încă nu am pus punct acestui proces. La anul mergem la expoziția Mostra Convegno din Milano, tot în martie, expoziția internațională de specialitate unde influența italiană, în mod evident, este mult mai accentuată și caracterul de instalații termice și frigorifice domină întreg evenimentul în defavoarea echipamentelor de baie.

Kovács Zoltán, director aprovozionare: În urma evaluării rezultatelor obținute la campania publicată pentru clienții noștri instalatori, s-au nominalizat patru parteneri care au participat la expoziția de specialitate ISH Frankfurt: Boros Albert Péterfy Róbert, Constantin Danel, Simileanu George. Mecanismul campaniei: în perioada campaniei instalatorii colaboratori au acumulat puncte UniPoint, iar primii patru clasați, care au acumulat cele mai multe puncte au fost declarați câștigătorii campaniei. Premiul campaniei a fost deplasarea în perioada 1114 martie 2019 la expoziția de specialitate ISH din Frankfurt (Germania) prin acoperirea costurilor de călătorie, cazare și masă.
Având reacțiile instalatorilor, pentru care în anii anteriori am organizat mai multe vizite la fabricile furnizorilor noștri, în anul 2018 am organizat prima oară această campanie. Cu această ocazie partenerii au avut ocazia să descopere cele mai recente noutăți din domeniul instalațiilor, să le studieze în standurile producătorilor și să obțină informații valoroase în activitatea lor. Aceste informații fiind de importanță maximă și pentru compania noastră, astfel am avut ocazia să avem dezbateri și discuții pe aceste subiecte, vom primi feedback direct de la un important segment de clienți. Am avut ocazia să culegem informații și opinii despre activitatea companiei noastre, și să identificăm aspectele de îmbunătățit și cele la care avem o performanță bună din punct de vedere al acestor clienți. Nu în ultimul rând avem așteptarea, ca instalatorii care au avut ocazia sa vadă produsele la astfel de expoziție, primesc informații direct de la producător, vor promova intens produsele vândute de către compania noastră.
Aici, echipa noastră de 8 persoane s-a despărțit în două: eu cu partenerii instalatori am format o echipă, iar dl. director și colegii noștri s-au apucat să negocieze cu furnizorii noștri conform programului stabilit în prealabil. Echipa noastră de cinci persoane după studierea hartei expoziției și văzând unde și ce produse sunt expuse, ne-am început călătoria pentru a ne inspira și de a învăța din cele văzute. Să vorbească în locul meu fotografiile cu care am încercat să imortalizez câteva momente mai importante. Conform unui program prestabilit, în prima zi prin amabilitatea dlui István Ozsváth am fost oaspeții firmei Schell la prânz, servit la standul lor foarte exigent construit. Prânzul a fost urmat de o cafea, iar ca și desert ne-au călăuzit și ne-au prezentat în detaliu toate noutățile pe care le-au avut. Trebuie să remarc că acest ”desert” ne-a plăcut foarte mult pentru că am mâncat cu toții destule dulciuri, care ne-au fost oferite la toate standurile. Reîncărcându-ne din nou bateriile am început turul mult așteptat al după-amiezii, vizitarea sălii cu mașinile-unelte. Ei bine, acesta a fost locul unde totul a fost foarte interesant și captivant, iar bagajele noastre de mână cu diferite suveniruri și cataloage s-a mărit considerabil, ca toată lumea să obosească până la sfârșitul zilei. Programul expoziției durează până la ora 6 după-amiaza, după care toată lumea se orientează și își caută ceva de făcut. Ne-am propus și noi să vizităm un restaurant local, pentru a gusta o cină tradițională din Frankfurt. După ce am așteptat 30 de minute după un taxi, am experimentat traficul din centrul economic al Frankfurtului în orele de vârf, unde viteza de 180 km/h nu au mai fost tipic, dar totuși șoferii s-au comportat foarte civilizat.


Am ajuns la restaurant, unde domnea o atmosferă bună și am avut și masa rezervată anterior. La cina am avut ciolan, cârnați și carne "decorate” pe ici pe colo cu cartofi. Am avut nevoie de o cină consistentă, deoarece pedometrul a arătat o valoare apropiată de 19 kilometri pentru acea zi. După cină, ne-am întors la hotel, unde ne-am odihnit până dimineața. A doua zi a început de asemenea cu micul dejun și plimbarea de rigoare, urmând explorarea curiozităților. În această zi masa de prânz ne-a fost asigurată de Purmo la standul lor, a fost a masă exotică și delicioasă în același timp. La cererea expresă a mai multora ne-am reîntors în sala mașinilor-unelte, unde am vizionat demonstrația instalatorilor care au participat la concursul de asamblare ISH. La standul Rothenberger și partenerii noștri au participat la o competiție, ca urmare a insistențelor noastre, unde Albert Boros a câștigat un dispozitiv de tâiat țevi de cupru, pe care organizatorii i-au gravat numele la fața locului. La sfârșitul zilei după ce ne-am întâlnit cu o serie de noutăți și aplicații tehnice, depășind 20 de km conform contorului de pas, ne-am deplasat către hotel. Pe drum am discutat despre ce ne-a plăcut la fiecare, ce noutăți am văzut, care cu toate că deocamdată nu se folosesc la noi, dar cu siguranță vor fi în viitor și ce beneficii vor aduce celor care le pot aplica. În dimineața celei de a treia zi după micul dejun a urmat o scurtă plimbare, dar care nu mai era în direcția expoziției, avionul nostru urmând să decoleze la amiază. După pregătirea bagajelor neam îndreptat spre aeroport. Partenerii noștri au fost foarte mulțumiți și ne-au povestit că le-a fost de mare folos să participe la acest eveniment, deoarece niciunul dintre ei nu a mai fost prezent la o expoziție de asemenea anvergură ca cel din Frankfurt.
  

 

Sediu Central

RO

535600 Odorheiu Secuiesc
Jud.Harghita

Str.Beclean Nr.314

Romania

 

Date de Contact

Sunati-ne la:
Tel. 0266-207 400, +40 740-150 150
Fax.:0266-207 401, 0266-207 402

Email:

 

Newsletters

Subscribe and get the latest updates, news, and more...