China uimitoare – țara pe care o admir continuu

În concordanță cu planificarea anuală, în ultima parte a lunii iulie, am fost într-o nouă deplasare în China, împreună cu colegii mei: ing. Vass Lóránd (business development manager, divizia electrice) și Márton István (manager produs). De-a lungul anilor am pierdut șirul numărului de călătorii în această țară din Orientul Îndepărtat, însă ceea ce știu cu siguranță este că prima mea deplasare acolo a fost în anul 2004 și de atunci, cu excepția câtorva ani, am fost o dată aproape în fiecare an, deci am o comparație foarte bună în ceea privește condițiile din orașe și fabrici în urmă cu 15 ani și acum. Vă confirm că evoluția, progresul în această țară s-a desfășurat la un nivel mult-mult peste rata de dezvoltare a României din aceeași perioadă. De aceea am o admirație față de China, motiv pentru care am ales acest titlu.
Vreau să clarific, că această admirație nu este izvorâtă din forma de organizare politică, cu toate că trebuie să menționez că există un foarte mare adevăr în afirmația următoare: “Atâta timp cât Uniunea Europeană ia o decizie în 6 luni, și este cu titlu de recomandare pentru țările membre, aceeași decizie se adoptă într-o lună de zile în Statele Unite ale Americii, iar în Rusia în termen de o săptămână, dar în China se ia decizia peste noapte.”


Ceea ce într-adevăr admir la ei este cum au reușit în 20-25 de ani de zile să cucerească lumea, devenind fabrica nr.1 a lumii în foarte multe domenii. Și am o senzație foarte puternică că totul a fost planificat la masa verde și planul aprobat “peste noapte”. Însă cel mai important este că a și fost implementat în mod consecvent deoarece a existat continuitate pe plan politic, din motive evidente. În primă fază, țările dezvoltate au recunoscut că în China există forță de muncă ieftină, dar care este de încredere și care are un mare respect pentru muncă și are o conduită profesională impecabilă, ca urmare au adus comenzi și know-how, tehnologie în China pentru a-și menține sau a-și mări profiturile lor în țările de origine unde forța de muncă devenise prea scumpă și prea puțină. Statul chinez a recunoscut oportunitatea și a sprijinit producătorii, care au început să exporte, prin oferirea unor subvenții de export semnificative.

Practic, fabricile chineze au oferit produsele la export la preț de cost, la preț de fabricație (foarte redus față de fabricile din țările dezvoltate), iar profitul lor a fost securizat de stat prin acele subvenții între 13-17%. În plus, finanțarea afacerilor era asigurată de clienții occidentali, materia prima fiind achiziționată din avansul de 30% iar diferența de 70%, practic toată marfa, se plătea înainte de a fi expediat produsul dintr-un port maritim Chinezesc, astfel fiind eliminate și riscurile de neplată. Diferența de preț substanțială a compensat pentru toți clienții celelalte dezavantaje comerciale și logistice: termen de producție și livrare foarte îndelungat, plată în avans, riscul livrării unor produse neconforme cu mostra validată. Fabricile arătau foarte jegos în urmă cu 10-15 ani și procesul de fabricație era 95% manuală. Această etapă de industrializare accelerată i-a costat pe chinezi într-o deteriorare dramatică a aerului, în special în orașele mai mari, mai dezvoltate.


Apogeul a fost cu ocazia Jocurilor Olimpice din Beijing din anul 2008, când în pofida încercărilor premergătoare nu au reușit să asigure un aer liber respirabil pentru sportivii de outdoor și mulți dintre ei au refuzat într-un final să dea startul la competiție. De atunci însă, treptat s-au implementat măsuri multiple (retehnologizare, obligarea întreprinderilor pentru instalarea echipamentelor de filtrare, mutarea întreprinderilor foarte poluante departe de orașe, introducerea unor indicatori de performanță pentru guvernatorii de provincie prin care la un nivel alarmant al poluării ei pot dispune închiderea fabricilor pentru zile sau săptămâni etc.) prin care în urmă cu câțiva ani în mai multe orașe am zărit pentru prima oară cerul albastru. Orașele foarte gri au început să devină tot mai colorate, spațiile verzi din ce în ce mai răspândite și întreținute în mod exemplar au contribuit cu desăvârșire la senzația de admirație (efectul wow!) la o nouă și nouă reîntoarcere în aceleași locuri.


În ultimii 15 ani, costul forței de muncă s-a multiplicat de 10 ori și a devenit mai puțin abundentă, iar statul pas cu pas a început să reducă subvențiile de export, ceea ce i-a determinat pe antreprenori să achiziționeze utilaje automate performante care treptat au înlocuit forța umană din mai multe faze de producție, munca cu două mâini fiind încă predominantă în faza de asamblare și împachetare produse. De menționat că anul acesta am văzut și în cazul acestor procese de producție implicarea unor roboți, care a fost o noutate absolută. De asemenea, am constatat în această deplasare, că fabricile jegoase au devenit mai ordonate, mai curate, și de asemenea au apărut flori pe coridoare și în casa scării unde în trecut ne-am izbit doar de praf și gunoi. Dacă în trecut, fabricile chineze au fost executanții comenzilor din occident, pe baza desenelor
tehnice furnizate de client, pas cu pas ei au învățat meseria și au înființat departamente proprii de cercetare & dezvoltare unde deja ei dezvoltă noi produse și soluții. Ba mai mult, și-au înființat departamente proprii de marketing, au dezvoltat branduri proprii și cei care s-au bazat în trecut doar pe exporturi, au început să vândă produsele lor sub brandul lor propriu și pe piața domestică ... o piață internă care consumă enorm de mult, căci chiar dacă “s-a încetinit” rata de creștere a PIB-ului (Produsul Intern Brut / GDP în engleză) chinez, acesta fiind 6.6-7% în ultimii 2-3 ani, dezvoltarea este vizibilă și cu ochii închiși: construcțiile parcă nu încetinesc, ba încă un pod de 40 km peste mare, ba încă un aeroport, ba încă un zgârie nori, ba încă un nou tronson de autostradă de 200 km (!!!), ba încă un nou traseu cu trenul ultrarapid de 300 km/h etc.
A fost interesant să constat de asemenea, că la anumite fabrici partenere, a apărut conceptul de sistem complet de încălzire în pardoseală combinat cu încălzirea pe radiatoare, ceea ce reprezintă de asemenea un progres important din partea lor, o gândire strategică cu care nu m-am întâlnit în trecut.


Ceea ce îmi mai place la chinezi este acel patriotism sănătos, și atenție! nu mă refer la naționalism. S-a întâmplat într-una din primele mele deplasări în China, când eram surprins să constat că o reprezentantul unei fabrici de robineți și fitinguri după vizita de afaceri ne-a propus să ne conducă până la următoarea fabrică, care (nu) din întâmplare era tot un producător de produse similare. După ce ne-a dus acolo și ne-am luat rămas bun l-am întrebat de ce ne-a făcut această favoare, cu toate că știa că ne aduce la concurența lui și răspunsul a fost surprinzător atunci, însă ulterior mi s-a mai confirmat de câteva ori și lam înțeles și îi respect de atunci și mai mult: “În mod firesc mi-ar plăcea să decideți în favoarea firmei pe care o reprezint, dar dacă totuși veți alege cealaltă fabric, eu tot voi fi bucuros și mândru căci veți achiziționa produse din țara mea!”. Tradus pe românește: să NU moară nici capra vecinului! No further comment.
Bucătăria chineză este un alt motiv pentru care îmi place să călătoresc în China. Doar la început, am avut mari rețineri să gust diferitele mâncăruri care ni s-au pus pe masa noastră.

Fiind o persoană deschisă, și datorită faptului că îmi plac provocările, să încerc lucruri noi, repede mi-am dat seama că dacă nu am preconcepții și nu-mi las subconștientul (exemplu de întrebare internă: “oare cum arăta când încă se mișca?”) să mă influențeze atunci mi se deschid porțile unor experiențe culinare inedite. Bucătăria chineză este foarte variată și este foarte sănătoasă, conține foarte puține grăsimi sau deloc.
În zona estică și sud estică, unde umblăm mai mult, datorită apropierii de ocean, bogățiile mării sunt dominante la majoritatea meselor, care pot conține 1015 feluri diferite de la aperitive reci și calde, continuând cu felurile principale, inclusiv orez și deserturile. În jurul mesei rotunde, unde locul principal este rezervat pentru scaunul care stă față în față cu intrarea în separeu, prin intermediul părții de mijloc supraînălțat care se poate roti, toată lumea are acces în repetate rânduri la diferitele feluri servite.
Astfel la o masă avem posibilitatea să avem parte de 10-15 diferite gusturi, față de o masă cu ciorbă de văcuță și cotlet cu cartofi prăjiți de la noi. Iar la finalul mesei chiar dacă te simți săturat după multă mâncare, senzația nu este atât de împovărătoare ca după un ciolan întreg cu iahnie de fasole, ba mai mult, după 2-3 ore majoritatea consumației este deja digerată și poți dormi liniștit și la noapte.


Pentru prima oară, în această călătorie recentă, am fost în Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Este un „orășel” de 15 milioane de locuitori (nr. 8 în acest top al orașelor chineze după număr locuitori) și care se află la 3 ore zbor cu avionul spre mijlocul Chinei, deci este departe de mare, ca urmare fructele mării nu sunt atât de prezente, însă bucătăria locală este caracterizată ca fiind picantă și foarte picantă. Am încercat, desigur și această variantă, dar sincer nici acasă nu îmi place mâncarea foarte picantă, căci mi se amorțește toată gura și nu mai simt nimic din gusturi.
Singurele motive pentru care nu-mi plac aceste deplasări în China sunt legate de călătoria îndelungată și de fusul orar. Din moment ce ieșim din Odorheiu Secuiesc și până ajungem la primul hotel rezervat via București – Moscova – Shanghai, în total am călătorit încolo 25 de ore. Petrecem de regulă 12-14 zile efectiv acolo, căci un astfel de călătorie lungă nu merită să fie efectuată pentru o ședere de câteva zile. Iar fusul orar de 5 ore pe timp de primăvară și vară (în China este ora 22:00, acasă este ora 17:00), respectiv 6 ore în timp de toamnă și iarnă, pentru mine personal a fost întotdeauna cea mai mare provocare. De fiecare dată mi-a luat 6-7 zile să mi se acomodeze organismul și să pot adormi mai repede de ora 1-2 noaptea. De data aceasta însă, am încercat o nouă strategie: când am ajuns la primul hotel, rupt de oboseală, m-am abținut să dorm câteva ore în după amiaza respectivă și am rezistat până la cină, unde am avut compania celor care ne produc colectoarele solare Gobe, și chiar dacă de câteva ori era să-mi pice capul pe masă, am reușit
să port o conversație acceptabilă. Iar după cină, am fost K.O. și am dormit neîntors vreo 10 ore. Astfel, acomodarea organismului pe noul fus orar a fost mult mai bună și mai scurtă decât oricând în prealabil.

În perioada de acomodare, dormim aproape oriunde ne putem așeza. O astfel de călătorie în trecut avea un punct fix, și marea parte a fost necunoscută de dinainte. Adică în primele zile am avut o vizită la o expoziție, și în funcție de ceea ce am găsit acolo ne-am stabilit itinerariul și programul nostru ulterior de întâlniri, vizite. De data aceasta, însă deplasarea noastră a avut programul detaliat stabilit cu săptămâni înainte, și a constat în vizitarea a 13 fabrici. Până la urmă am vizitat 14 fabrici, căci pe parcurs s-a ivit o nouă posibilitate.
Din acestea, 2 fabrici sunt producătoare de echipamente de baie, 4 fabrici sunt în domeniul instalațiilor termice și sanitare, unul ne produce pompele de grădină, unul ne produce aparataje electrice și 5 sunt producătoare de diferite soluții de iluminat.
Programul propriu zi a deplasării a fost conform tabelului de mai jos:
Trebuie să precizez că este foarte avantajos că pe parcursul deplasării nu mă consumă detaliile de călătorie, adică când trebuie să pornim, unde trebuie să ajungem și cum ne deplasăm până acolo,
unde ne vom caza, când avem întâlnirea fixată etc. căci toate aceste detalii sunt rezolvate de către colega noastră de acolo, Betty, care de 10 ani colaborează cu noi și cunoaște foarte bine așteptările noastre în ceea ce privește fabricile pe care le preferăm, condițiile de călătorie și cazare acceptabile. Astfel, împreună cu colegii de acasă ne putem concentra strict pe aspectul profesional, pregătindu-ne în mod adecvat pentru următoarea întâlnire, vizită.

La acest capitol mai trebuie să subliniez un aspect: din toate deplasările mele în această țară exotică cea recentă a fost cea mai bine pregătită sub aspectul profesional – atât echipa de aprovizionare cât și colegii de la vânzări au fost la nivelul așteptărilor și ne-au pus pe tavă informații importante, utile care odată prezentate, au obținut și aprecierile partenerilor de afaceri și ne-au ușurat procesul de negociere. Mulțumesc și prin această cale colegilor mei care au contribuit la pregătirea acestei deplasări. Filmul nostru de prezentare, lansat pe 9 martie, a avut succesul scontat în rândul partenerilor de afaceri, precum și filmulețul principalelor evenimente prin care am marcat acest an jubiliar al afacerii Melinda Impex. Celor mai mulți le-a plăcut în mod accentuat subiectul cu capsula timpului. Anul acesta ajungem la o nouă piatră de hotar, la capitolul importuri din China, întrucât achizițiile noastre vor depăși pentru prima oară 4 milioane USD. Poate și acesta este motivul pentru care principalul nostru furnizor de acolo, care de fapt operează încă de la începuturi ca și o agenție în sensul achiziției pentru Melinda Instal din diferitele fabrici pe care noi le decidem și le negociem, pentru prima oară a fost reprezentat de la cel mai înalt nivel (președinte) la întâlnirea formală.


Ca și sumarizare succintă, pe parcursul celor 14 zile am străbătut în total 27.316 km (record nou) care ne-a luat 95.5 ore, majoritatea cu avionul (23.786 km) și mașina (2.730 km), iar cele 15 întâlniri de afaceri au totalizat 44.50 ore. Aceste eforturi se uită repede, căci rezultatele imediate și cele pe termen mediu și lung ne asigură satisfacția profesională necesară pentru a merge mai departe.
Acum urmează multă muncă de back-office prin care vom concretiza discuțiile purtate în China, ceea ce vor fi palpabile în produse îmbunătățite existente în oferta noastră, în produse noi pe care le introducem treptat, precum și în condiții comerciale și logistice îmbunătățite pe care le fructificăm imediat. Cu această deplasare suntem aproape de finalul procesului început în urmă cu 3 ani prin care ne-am propus, împreună cu Vass Lóránd, pentru care game de produse și cu ce prioritate trebuie să găsim producători din China, astfel încât să avem o linie competitivă de produse cu brand propriu pe gama electrice și sisteme de iluminat, atât în distribuție cât și pe retail (offline, online). De anul viitor la capitolul China, mă voi apuca de un nou proiect, de punerea pe picioare a unei noi game de produse, distinctă față de oferta noastră actuală.

最好的问候
András Lehel Director general
Informații

 

Sediu Central

RO

535600 Odorheiu Secuiesc
Jud.Harghita

Str.Beclean Nr.314

Romania

 

Date de Contact

Sunati-ne la:
Tel. 0266-207 400, +40 740-150 150
Fax.:0266-207 401, 0266-207 402

Email:

 

Newsletters

Subscribe and get the latest updates, news, and more...