Această calitate implică multă muncă!

La mijlocul unui interval de 50 de ani

Chiar dacă au trecut mai bine de trei săptămâni, de când am ciocnit paharele de șampanie, încă nu am finalizat jurămintele de Anul Nou, evaluările anului trecut sau chiar planificările. Dacă așa se întâmplă pe plan personal, această constatare este și mai adevărată în cazul unei afaceri, pentru că acolo timpul de realizare este mult mai lung. Despre aceste lucruri ne face o viziune mai clară, András Lehel, Directorul General al companiei Melinda Instal.

Anul 2019 intră în istoria afacerii Melinda Impex, ca mijlocul perioadei de jumătate de secol, socotit între anii 1994 și 2044. Nu știm foarte multe despre viitorul care ne este rezervat, însă cunoaștem toate detaliile trecutului nostru, din care putem concluziona că am avut mai multe decizii potrivite decât cele neinspirate, acesta fiind motivul pentru care suntem unde suntem și prosperăm, ne dezvoltăm în continuare, și îndrăznim să facem planurile și pentru următorii 5 ani. Încrederea noastră în viitor este confirmată și de faptul că ori de câte ori am avut un recul al businessului, am reușit să ne redresăm, iar în ultimii 6 ani prin compania noastră, Melinda Instal, suntem pe un trend ascendent, așa cum este redată în graficele alăturat.
Evoluția afacerii poate fi afectată, în mod evident, și de factori externi, independente de noi, dar este foarte important să fim pregătiți și pentru conjuncturi nefavorabile, să putem gestiona în mod profesionist aemenea situații nedorite, iar după o astfel de corecție să putem relua dezvoltarea afacerii, având pregătite din timp scenariile, proiectele, ideile inovatoare care înlesnesc asemenea deziderate.

În perioada 2013 – 2018, piața de specialitate a instalațiilor termice și sanitare din România (prin prisma importatorilor și distribuitorilor de nivel 1), a înregistrat o creștere de 48% pe baza cifrelor de afaceri în Lei ale companiilor participante (sursa informațiilor www.romanianuniverse.ro).

Evoluția noastră favorabilă și din anul 2019, a fost susținută de vântul din spate reprezentată de creșterea economică de peste 4% (reflectat prin creșterea PIB = produs intern brut), la care a contribuit semnificativ și evoluția pozitivă a pieței construcțiilor în general (+27.9% pe primele 9 luni ale anului), a creșterii construcțiilor noi în special (+34%). Notă: sursa informațiilor este www.insse.ro

În aceeași perioadă analizată compania noastră a înregistrat o evoluție pozitivă de 73%, deci peste media sectorului de activitate, care se poate observa în tabelul alăturat în contextul evoluției principalilor noștri concurenți, motiv pentru care am mărit cota de piață de la 3.24% la 3.81% (sursa informațiilor www.mfinante.ro).

Acest an jubiliar pentru Melinda Instal se încheie cu vânzări de peste 216 milioane de Lei (45.4 milioane EUR), cu aprox. 4% peste nivelul planificat și în creștere cu 15% față de anul 2018. În ceea ce privește profitul brut, putem spune că am avut un progres important, pentru că am încheiat anul cu aproape 1.5 milioane de euro (vezi prima grafice).

Evoluția pozitivă generală a pieței specifice în care ne desfășurăm activitatea, se poate concluziona și din creșterile înregistrate de principalii noștri competitori pe primul semestru al anului 2019, top 10 participanți de piață înregistrând o creștere de 12.7% a cifrei lor de afaceri cumulată, așa cum este prezentat în tabelul alăturat (sursa informațiilor: www.keysfin.com).

Însă, dincolo de cifre, după părerea mea, acest an jubiliar va rămâne în memoria noastră datorită mai multor evenimente și campanii, care au fost gândite și implementate, pentru a marca, pentru a sărbători această piatră de hotar importantă. În cele ce urmează, aș evidenția următoarele:
• Pentru a ne pregăti de provocările viitoare și pentru a răspunde nevoilor clienților, am pornit o nouă linie de business care asigură proiectarea, instalarea și întreținerea caselor inteligente (smart home).
• În martie, ca parte a unui șir de evenimente care a ținut o săptămână întreagă, ne-am amintit de sfertul de secol din trecutul nostru. În săptămâna 4-9 martie, în ordine cronologică primul eveniment a fost o expoziție fotografică organizată în sala audio-vizuală a Bibliotecii Municipale unde am expus 25 de fotomontaje, pe care s-au comparat imaginile actuale cu cele din trecut. După care lângă depozitul nr. 8 aflat în construcție la sediul central am îngropat o capsulă a timpului, pe care dorim s-o deschidem abia pe 25 aprilie 2044, la a 50-a aniversare a înființării firmei. În weekend am sărbătorit a 25-a aniversare a companiei noastre împreună cu colegii noștri veniți din toate colțurile țării. Cadrul festiv a fost asigurat și de prezența furnizorilor, a câtorva dintre foști colegi, precum și de concertul dat de celebrul artist de orgă, Rákász Gergely din Ungaria. Cu această ocazie împreună cu Melinda Steel am publicat o carte memorială în care am acoperit ultimii 25 de ani incluzând mărturii, informații și fotografii ale angajaților și furnizorilor. Tot cu această ocazie a avut loc premiera celui mai recent film de imagine publică al nostru.

• În luna mai am organizat la Sovata o întâlnire și o conferință profesională pentru partenerii noștri instalatori și revânzători, una după cealaltă de data asta. Împreună cu colegii noștri am oferit pentru clienții noștri programe variate de o calitate ridicată.
• În octombrie am organizat pentru a doua oară concursul de studiu de caz Pegasus pentru elevii de la licee, la care au participat în total 7 instituții de învățământ. Obiectivul acestei acțiuni a fost să descoperim talentele tinere din oraș și din împrejurimi, cărora să le oferim burse pentru studiile lor superioare și un loc de muncă după absolvire. Am dori foarte mult ca acești tineri să vadă oportunitățile de carieră și acasă nu doar în străinătate. În următoarele săptămâni se va finaliza, care vor fi cei patru elevi care vor fi admiși în programul nostru de burse.

• În octombrie s-au finalizat lucrările de construcție a depozitului nr. 8 având o suprafață totală de 4.400 mp și ținând cont și de obiectivele de afaceri pentru următorii 5 ani, are rolul de a suplimenta capacitățile de depozitare actuale.


• În spiritul responsabilității sociale corporative, am desfășurat mai multe activități și evenimente: sponsori principali la Cursa de alergare al Orașului, evenimente pentru tineret, finanțarea programelor de tineret, campanie de donare de sânge, acțiune de plantare de copaci.

În concluzie, acest an aniversar a fost foarte bogat în evenimente memorabile și îl încheiem cu rezultate financiare bune, ambele capitole oferindu-ne satisfacție, căci s-a reconfirmat că “împreună putem realiza lucruri extraordinare”.

Tot în anul încheiat, am avut progrese palpabile la mai multe procese de activitate:
- gradul de onorare a comenzilor client
- procesul logistic (cu îmbunătățiri necesare în continuare, demers care este prioritate 0)
- procesul de achiziții și gestionarea stocurilor
- previziunea fluxului de numerar (cash-flow)
- conlucrarea interdepartamentală
- managementul prin obiective definite în sistemul Balanced Scorecard (BSC)
- procesul de luare a deciziilor bazate pe analiza datelor (dashboard Power BI)

 Am finalizat și planul de afaceri pentru anul 2020, care a fost concretizată într-un document de 260 pagini + anexe, rezultatul unei adevărate muncă de echipă, în realizarea căreia am investit 2.675 ore-om. Importanța procesului de planificare a unui nou exercițiu financiar este descrisă foarte precis de către generalul chinez Sun Tzu, cu care suntem perfect de acord: “Având un plan minuțios si detaliat, puteți învinge; având un plan neglijent si mai puțin detaliat, s-ar putea sa nu învingeți. Însă eșecul este si mai previzibil daca nu planificați deloc! O victorie sau o înfrângere poate fi prevăzută pornind de la modul in care acțiunea a fost planificata in avans.”

 În contextul planificării pe termen scurt (2020) și pe termen mediu (2020–2024) a apărut necesitatea actualizării viziunii și misiunii companiei, varianta actuală datându-se din perioada 2015. Noua versiune s-a finalizat recent.
 

Pot afirma și după aproape două decenii, de când sunt parte a acestei echipe și contribuitor la formarea viitorului, că sunt foarte mândru de voi, de noi toți. Nu pot decât să repet ceea ce am declarat și la finalul anului precedent: nu suntem perfecți dar avem un demers permanent să ne îmbunătățim în lipsurile de care suntem conștienți, le rezolvăm pas cu pas în funcție de prioritatea acestora și în funcție de posibilitățile noastre umane și financiare. În acest spirit mă bazez în continuare pe fiecare dintre colegii mei, astfel încât să avem o afacere în care fiecare dintre grupurile de interese (stakeholder) importante – angajați, clienți, furnizori, proprietari, bănci – performează la nivelul așteptărilor, sunt mulțumiți și se simt în siguranță.

András Lehel
Director General

 

Sediu Central

RO

535600 Odorheiu Secuiesc
Jud.Harghita

Str.Beclean Nr.314

Romania

 

Date de Contact

Sunati-ne la:
Tel. 0266-207 400, +40 740-150 150
Fax.:0266-207 401, 0266-207 402

Email:

 

Newsletters

Subscribe and get the latest updates, news, and more...