Încălzirea se poate face aproape cu orice-dar cel mai indicat este cu mintea

Gagyi Katinka

În zilele noastre instalațiile pentru construcții au câștigat o poziție foarte proeminentă în rândul diferitelor industrii.
Trenduri, inovații și soluții moderne mențin piața febril și pe toți cei care o urmează fie ca profesionist, investitor sau antreprenor.
Printre altele și despre aceste lucruri am vorbit cu colegul meu Kelemen Lóránd, Inginer de instalații care face parte din echipa Biroului de proiecte, la Melinda Instal. Unul din cele cinci canale de vânzări ale noastre este cel de proiect. Dar putem spune și faptul că ai lor este “Biroul de informații”, pentru că munca lor nu prea are perioadă când nu merge cineva personal la ei, sau nu îi sună pentru a primi consultații profesionale.

Vorbește-ne un pic despre munca voastră din birou dar și despre rolul tău acolo.
Biroul de proiecte oferă informații tehnice pentru celălalte 4 canale de vânzări, totodată suntem responsabili de menținerea la ordinea zilei a cărților tehnice și certificatelor de calitate. Dacă este nevoie, atunci traducem sau trimitem la tradus aceste documente, pe care apoi le facem publice și disponibile tuturor colegilor noștri. O altă sarcină foarte importantă sunt câțiva antreprenori majori care sunt serviți direct prin departamentul nostru, pentru care noi oferim materialele sanitare și de instalații. Acestea sunt companii care au proiecte industriale, cu cantități ridicate: construcții rezidențiale, investiții industriale. Pe lângă toate acestea, eu ca și Inginer de instalații sunt responsabil în a ține instruiri în fiecare an instalatorilor și reprezentanților firmelor de instalații, care cumpără de la noi la diferite puncte de lucru. Instruirile au ca temă principală utilizarea produselor din portofoliul nostru de produse dar și soluții tehnice.
Cu ajutorul acestor lucruri s-a format o relație cu partenerii de construcție, care de multe ori vin la mine pentru sfaturi și ajutor, direct sau prin consultanții de vânzări sau reprezentanții comerciali. Totodată ofer instruiri colegilor care lucrează în vânzări, despre produse nou introduse dar și despre folosirea produselor existente pe stoc.

Tu cum înveți toate aceste lucruri?
Și eu particip la diverse instruiri și sunt în permanență pe fază, solicitând materiale de la furnizorii noștri pentru a putea oferi informațiile tehnice necesare. În așa fel mă dezvolt și într-un mod autodidact. În fiecare an participăm de mai multe ori la vizitarea fabricilor furnizorilor străini ( alături de partenerii instalatori, dar și de alți colegi de muncă), unde putem vedea în mod direct procesul de fabricație, putem să ne orientăm și să punem întrebări direct producătorului însuși. Acesta este cel mai scurt canal de colectare a informațiilor.

Unul dintre punctele forte ale companiei noastre este că aici clientul nu doar vine și cere produsul dorit de pe raft, ci în funcție de nevoile sale poate primi de la noi consultanță profesională. Tu ești o persoană de bază în acest serviciu oferit de noi. În general, cu ce tipuri de întrebări și nevoi te caută clienții noștri?
Mă întâlnesc cu tot felul de întrebări ce țin de instalații pentru construcții, și nu numai. Desigur, ei cel mai frecvent vin pentru a primi sfaturi ce țin de încălzire și sisteme de răcire. În multe cazuri putem să le oferim ajutor, dar se întâmplă când trebuie să îi îndrumăm către un specialist potrivit, în cazul în care întrebarea nu are legătură cu domeniul instalațiilor. Domeniul meu de specialitate este: când de obicei vor să construiască un sistem de încălzire bun și cer sfaturi profesionale, pentru că de multe ori nu știu cum e bine. Profesioniștii necesită îndrumări privind instalarea sau un plan de implementare ce poate fi utilizat pe șantierul de construcții. Sau oferim ajutor în alegerea materialului potrivit. În ultima perioadă, cea mai frecventă întrebare este cum pot realiza un sistem cât mai eficient. Există o tendință de a găsi cea mai rentabilă soluție pentru încălzire, răcire și alimentare cu apă, adică cu aceeași investiție dorind să obțină cât mai mult din acest sistem. Însă de multe ori atunci când mă caută trebuiesc corectate greșelile sau lipsele unui sistem deja existent. Din trecutul meu de planificare, oamenii nu fac de obicei un plan de inginerie a clădirilor ca să îl și urmeze. În acel punct ei încă nici nu știu și nici nu vor să decidă ce se va întâmpla cu instalațiile din construcție. De multe ori în ultima fază a construcției privesc spre realizarea ei. Nu joacă un rol important pentru ei și îl privesc ca un lucru despre care și vecinul poate oferi sfaturi bune – remarcă el cinic. Însă adevărul este că în ultimul timp există contraexemple foarte bune, iar investitorii sunt din ce în ce mai înclinați să instaleze un sistem bine conceput în case, care necesită un consum minim de energie în timpul punerii în funcțiune.

În zilele noastre, există o tendință în toate domeniile de a depune eforturi pentru eficiența costurilor, fiind în același timp conștient de mediu. Acest lucru nu diferă nici în proiectarea sistemelor de încălzire și răcire. Ca profesionist, cum vezi cele mai noi tendințe în acest domeniu de dezvoltare imobiliară?
Ca cel mai nou trend putem menționa casele cu consum de energie redus, construirea clădirilor de acest fel, care mai demult erau numite case pasive. Astăzi, însă, este menționată în literatura de specialitate ca având „cerințe energetice aproape de zero”. O nevoie foarte răspândită rămâne în continuare ventilația casei, lucru pentru care în zilele de astăzi piața oferă soluții foarte bune, însă aceste sisteme trebuiesc și instalate în casele nou construite, pentru că nici-o clădire nu va fi ventilată fără a-i asigura acest lucru într-un fel anume. Consumul redus de energie, adică aproape de zero este în primul rând datorită unei bune izolații termice dar în același timp trebuie să “închidem” foarte bine aceste case, astfel încât să nu existe nici o schimbare minimă de aer fără intenția de a face acest lucru. Practic, nu numai izolarea ci și ventilația este reglată în măsură maximă în aceste case. Aici este deja obligatoriu folosirea unui sistem de ventilație. Aparatele de ventilare cu recuperare de căldură sunt ideale pentru acest lucru, asigurând mișcarea constantă a aerului, menținând în același timp temperatura corectă.
Astăzi, pompele de căldură din casele și clădirile nou construite sunt din ce în ce mai accentuate, suprimând sistemele de încălzire cu combustibil solid și cazanele pe gaz. Pompele de căldură aer-apă sunt cele mai frecvente deoarece sunt relativ ușoare de instalat și se încadrează într-un spațiu mic. Funcționează la fel ca un „frigider pe dos”: elimină căldura din aerul exterior și o transferă în sistemul de încălzire. Iar atunci când sunt perioade foarte reci ajutăm cu curentul electric modul pompei de căldură.
Aceasta înseamnă, în special, că transformă energia din aerul exterior cu lichide speciale, compresoare și alte alimentări și, prin transferul acestei energii într-un mediu de încălzire (în acest caz, apa), oferă încălzire în spațiu (încălzire prin pardoseală, încălzire prin pereți, încălzire prin tavan) sau prin radiator la temperatură joasă. Așa poate din 1kW să producă energie de chiar 4-5kW. În același timp, aceste sisteme sunt deja reversibile, ceea ce înseamnă nu numai că pot să încălzească, ci și să răcească, oferind confort atât iarna, cât și vara. Această soluție a pompei de căldură se găsește deja în multe gospodării, întrucât așa funcționează și o instalație de aer condiționat simplă, bazată pe tehnologia de alimentare cu aer, care este de fapt o pompă de căldură aer-aer. Deci preia aer și ventilează aer în casă. Pompele de căldură aer-apă pot produce și apă caldă menajeră. Acesta poate fi completat foarte bine cu un aparat de ventilare, în acest fel poate forma o “pereche câștigătoare” în fiecare apartament bine izolat termic. Investiția acestora este mai mare ca la sistemele convenționale, însă în cazul sistemelor convenționale pot apărea costuri suplimentare mari (de exemplu, construirea coșului de fum, depozitarea combustibilului, automatizarea, autorizarea, conexiunea la gaz etc.).
Casele nou construite, au cerințe de energie mult mai mici decât casele de acum 30 de ani. Chiar dacă nu ne orientăm către o casă cu o energie aproape de zero. Aceasta este datorită faptului că astăzi legislația cere o izolare termică mult mai bună, lucru care din păcate nu este respectat de mulți oameni, pentru că la noi în România, nu sunt verificate cu strictețe. În acest sens, aș dori să menționez faptul că astăzi polistirenul nu este atât de recomandat pentru izolarea exterioară a clădirilor, ci mai degrabă vata minerală bazaltică care are capacitate mai mare de izolare, și se spune că are o ventilație mai bună. Un alt punct de vedere important este că vata minerală bazaltică nu este inflamabilă, pe când polistirenul de multe ori hrănește răspândirea focului. În ceea ce privește ventilația, pot spune că: atunci când tencuiala este aplicată, și peretele de cărămidă se ventilează foarte puțin.
În concluzie: ventilația ideală într-un apartament poate fi realizată doar cu un aparat de ventilare cu recuperare de căldură ( doar dacă nu vrei să ții geamul deschis în anumite perioade, care în timpul sezonului de încălzire nu este cea mai profitabilă opțiune).
Aici doresc să menționez importanța utilizării surselor alternative de energie, în principal răspândirea panourilor solare și a colectoarelor solare. Am menționat pompa de căldură, care are nevoie doar de electricitate pentru a funcționa. Panourile solare pot satisface foarte bine această cerere. În situația actuală din România, există o oportunitate de a solicita acest lucru, prin care jumătate din construcția unui sistem mai mare ar fi finanțată de către stat. Necesitatea medie de energie electrică a unei case poate fi perfect satisfăcută de energia solară, în timp ce panourile solare pot produce apă caldă tot timpul.
O altă tendință modernă este înlocuirea lentă a lemnului ca combustibil, cu peletul. Lemnul este dezavantajat din punct de vedere al prețului și al disponibilității, ceea ce adaugă un plus avantajului pe care îl oferă autonomia cazanelor pe peleți, ce oferă un confort deosebit utilizatorului.

Care este diferența de timp între Europa de Vest și țara noastră, în acest sens? Ceea ce este răspândit deja în Occident, peste câți ani va ajunge la noi?
Diferența fusului orar?

Suntem cu o oră înainte de Europa Centrală și cu două ore înaintea Angliei și Portugaliei – spune glumind puțin. Dar vorbind serios despre această temă, în orice caz, ritmul cu care putem ajunge din urmă Europa de Vest, s-a accelerat. Acum, în Europa de Vest și de Est, există multe soluții diferite disponibile în domeniul instalațiilor pentru construcții. Astăzi, și la noi pot fi văzute soluții foarte noi și performante. Desigur proporția de la noi este mult mai mică, față de echipamentele tradiționale. Acest lucru are dublu motiv: în primul rând sunt foarte scumpe sistemele noi și moderne, deci nu mulți își permit cumpărarea lor; pe de altă parte statul nu prea le susține. În Europa de Vest se pune un accent foarte mare pe sursele de energie alternative și regenerabile, iar tehnologia informației joacă un rol din ce în ce mai important în instalațiile de construcție. Dar astăzi nu putem spune că suntem cu mult în urmă de țările occidentale, deoarece putem afla rapid despre orice, atât ca profesionist, cât și ca client.
Și în țara noastră ajung pe piață tot mai multe produse eficiente din punct de vedere energetic și ecologice.
Lucru ce a fost destul de resimțit în faptul că au retras din producție cazanele pe gaz convenționale. Tot această tendință va fi așteptată și la cazanele pe lemne, dar și la restul produselor și echipamentelor de instalații.

Ținutul secuiesc este regiunea cea mai rece din țară, lucru ce duce la cheltuirea unei sume lunare ridicate pentru încălzire. Mai ales că la noi sezonul de încălzire se prelungește pe cel puțin jumătate de an. Așa că, nu este indiferent cu ce combustibil solid, cum și cu ce capacitate de cazan încălzim locuința. Tu ce crezi, care sunt cele mai mari greșeli pe care în general un secui le face dacă vine vorba de încălzire?
La noi în primul rând importanța cumpărătorului este să funcționeze sistemul, nu pune accent pe eficiență sau pe faptul că nu servește scopului pentru care a fost proiectat inițial. O altă problemă tipică cu care ne confruntăm este faptul că sistemul instalațiilor este de obicei efectuat în faza finală a construcției, când clientul rămâne fără bani, moment în care va face compromisuri cu o investiție mai ieftină. Chiar dacă este o soluție mult mai scumpă în momentul punerii în funcțiune. Este o mare greșeală că nu se calculează inițial cea mai eficientă soluție în costurile de construcție, în schimb, decizia se i-a pe ultima sută de metrii când pe banii rămași se calculează, pentru a vedea ce sistem de încălzire și ce fel de echipament, produse pot fi cumpărate. Conform statisticilor din România cheltuielile medii lunare de 25% ale unei familii o constituie întreținerea locuinței și energia casnică. Din care 75-80% sunt dedicate în special încălzirii și electricității. Să ne gândim un pic: cât cheltuim pe încălzire și electricitate în zeci de ani? Din cauza aceasta nu este indiferent cât de eficient este construit sistemul.
În continuare se întâmplă la noi greșeala generală, când se alcătuiesc mai multe puncte de încălzire într-un apartament ( vezi la sat, în fiecare încăpere este o sobă de teracotă iar în bucătărie o soba de gătit, dar mai există și alte exemple), pe când este mult mai rentabil dacă încălzirea este realizată de un sistem central pentru fiecare încăpere din locuință. În acest caz este important să fim atenți ca fiecare cameră să aibă temperatura de care este nevoie în acel moment al zilei, chiar acolo. Prin urmare, este important să se poată regla zonal încălzirea, ceea ce poate economisi energie de până la 30%.

Aici aș adresa o întrebare care atinge multă lume. Întrucât în orașul nostru majoritatea populației locuiesc la bloc și încălzirea o fac cu un cazan pe gaz, de multe ori sunt conflicte pe faptul cum să procedăm atunci când plecăm de acasă pe perioade lungi sau mai scurte. Să închidem de tot încălzirea, iar apoi când ajungem acasa să încălzim din nou tot apartamentul sau să lăsăm cazanul să mențină o temperatură mai joasă?
Cea mai mare problemă este că din păcate permitem să scadă temperatura sub 18 grade, pe când pentru acest lucru există și o lege, întrucât din cauza economisirii mele, vecinul trebuie să încălzească cu atât mai mult. În cazul apartamentelor de bloc – în funcție de partea pe care este situat apartamentul, câți pereți exteriori are – în anumite cazuri pot fi lăsate apartamentele fără încălzire chiar și pe perioadă mai lungă atunci când nu este locuită. Lucru ce merge mereu pe dezavantajul vecinilor, din cauza asta nu ar trebui să procedăm în așa fel, dar din păcate nu se poate verifica. Însă dacă plecăm doar pentru una-două zile, atunci nu este econom deloc dacă închidem încălzirea de tot.
Cea mai bună soluție este dacă avem un termostat care poate fi controlat de la distanță, lucru ce nu mai este o noutate în zilele noastre, în așa fel putem controla încălzirea chiar de pe telefon și putem porni încălzirea cu câteva ore sau cu jumătate de zi înainte să ajungem acasă.

Vedem că în zilele noastre, cursurile tehnice și profesiile conexe de aceasta, nu mai sunt la fel de populare ca în comunism sau în anii 90. Ce crezi: este sau va fi o reaprovizionare în rândul viitoarelor generații ? Dorești să îți direcționezi propriul fiu în această direcție?
Acei 30 de ani ce au trecut după “piedica” din România, nu prea oferă un viitor strălucit tinerilor. Toate profesiile tehnice și chiar profesia în sine, au fost foarte umbrite. A existat și este încă o tendință de a absolvi o facultate, din care majoritatea nu lucrează în profesia lor, în timp ce altele emigrează în străinătate.
Din păcate, nevoia este foarte mică, dar și oportunitatea de a deveni un bun profesionist după terminarea școlii profesionale este scăzută. Cu toate acestea, din viață de zi cu zi, văd că există profesioniști tineri foarte calificați în domeniul instalațiilor de gaz și apă, care pot să-și câștige viața din această profesie.
Cu toate acestea, pregătirea lor lasă mult de dorit, deoarece în majoritatea cazurilor nu au mers la o școală profesională, ci au furat idei, au învățat profesia de la alții și astfel nu au cunoștințe de bază.
Acest lucru este resimțit și la absolvenții de școală profesională, pentru că și ei au puține cunoștințe practice, întrucât în educație accentul nu se pune pe practică.
Dar practica arată că în piața muncii, cea mai mare cerere este de lucrători calificați. Aceasta este în prezent una dintre cele mai mari probleme din România. De aceea, s-a dezvoltat o situație în care angajatul stabilește salariul și nu invers.
Pe ce cale îmi voi îndruma copiii? – își pune întrebarea zâmbind. Eu încerc să îi îndrum pe calea instinctelor și înclinațiile lor, nicidecum acolo unde instinctele mele vor. Vreau să-i las să predomine acolo unde sunt conduși de vocea lor interioară. Desigur, interesele lor nu sunt ciocanul, pe cât este calculatorul. Scopul ar fi însă ca până când vor termina un liceu teoretic, să aibă habar de ce vor să facă, acest lucru nu este ușor, dar avem speranțe – închizând conversația cu încredere.

 

 

Sediu Central

RO

535600 Odorheiu Secuiesc
Jud.Harghita

Str.Beclean Nr.314

Romania

 

Date de Contact

Sunati-ne la:
Tel. 0266-207 400, +40 740-150 150
Fax.:0266-207 401, 0266-207 402

Email:

 

Newsletters

Subscribe and get the latest updates, news, and more...